Spis treści
- Oleje tłoczone na zimno — co to jest?
- Jakie właściwości mają oleje tłoczone na zimno?
- Oleje tłoczone na zimno — dlaczego warto je stosować?
- Jak przechowywać oleje tłoczone na zimno?
- Oleje tłoczone na zimno — jak przygotować je samodzielnie?
- Tłoczenie olejów na zimno, a własna prasa olejowa — jak to wygląda w praktyce?
- Czy warto zainwestować w prasy olejowe umożliwiające samodzielne tłoczenie olejów na zimno?
- Do jakich celów można wykorzystywać oleje tłoczone na zimno? — podsumowanie
- FAQ — najczęstsze pytania i odpowiedzi
Do jakich celów można wykorzystywać oleje tłoczone na zimno? Aby odpowiedzieć na to pytanie, należy zastanowić się przede wszystkim nad ich właściwościami. W zależności od konkretnego rodzaju są one bardzo bogatym źródłem substancji bioaktywnych, a co za tym idzie — powszechnie uznaje się je za żywność funkcjonalną wspomagającą pracę organizmu. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, do jakich celów można wykorzystywać oleje tłoczone na zimno, jakie mają właściwości i dlaczego warto je stosować? Podpowiadamy!
Oleje tłoczone na zimno — co to jest?
Oleje tłoczone na zimno to kwasy tłuszczowe pozyskiwane za pomocą tradycyjnego procesu pozyskiwania olejów nieprzekraczające temperatury 40 stopni Celsjusza. Gwarantuje to wysokiej jakości produkt z zachowaniem wszelkich składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu m.in.:
fitosterole,
cynk,
witaminy E, C, A, D,
witaminy z grupy B,
kwasy omega-6 oraz omega-9.
Dla porównania — standardowa temperatura rafinowania oleju wynosi ok. 250 stopni Celsjusza, co powoduje, że producenci pozbawiają go cennych właściwości odżywczych dla naszego zdrowia. W konsekwencji spożywamy niekoniecznie zdrowe tłuszcze, będące neutralne w smaku za stosunkowo niską cenę.
Jakie właściwości mają oleje tłoczone na zimno?
Oleje tłoczone na zimno zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zachowując przy tym bogate walory smakowe. To nie wszystko, bowiem ze względu na brak obróbki termicznej, są pozbawione szkodliwych dla naszego zdrowia substancji. Posiadają one dodatkowo kwasy omega, a także witaminy i duże ilości substancji bioaktywnych (np. liwetyna, cystatyna, lizozym). Warto również wspomnieć, iż powszechnie stosowane oleje tłoczone na zimno zawierają niewielką liczbę składników powodujących powstawanie tzw. złego cholesterolu. Poniżej przedstawiamy 3 najpopularniejsze oleje tłoczone na zimno!
1) Olej rzepakowy tłoczony na zimno
Olej rzepakowy tłoczony na zimno jest cennym źródłem zarówno kwasów tłuszczowych, jak i antyoksydantów. Zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych, obniża ryzyko cukrzycy, a dodatkowo usprawnia funkcjonowanie kory mózgowej. Olej rzepakowy przyczynia się także do zwiększenia zasobów energetycznych Twojego organizmu, a dodatkowo poprawia wygląd skóry — za sprawą wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i niezbędnych witamin (np. E, C, A, D).
2) Olej lniany tłoczony na zimno
Olej lniany tłoczony na zimno wspomaga przede wszystkim trawienie i metabolizm. Zawiera wysokiej jakości kwasy omega-3 i omega-6, a dodatkowo jest bardzo pomocny w pielęgnacji skóry, włosów oraz paznokci. Uważamy, że dużym plusem oleju lnianego jest wyrazisty zapach połączony ze smakiem ziaren lnu, co idealnie pasuje do sałatek warzywnych.
Oleje tłoczone na zimno — dlaczego warto je stosować?
Dlaczego warto stosować oleje tłoczone na zimno? Zdaniem ekspertów z całego świata, olej nierafinowany (np. rzepakowy, lniany) jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych i jak już wcześniej wspomnieliśmy — witamin oraz minerałów. W konsekwencji opóźnia procesy starzenia, przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu, a dodatkowo gwarantuje wysoką wartość żywieniową.
Reasumując, zakup olejów tłoczonych na zimno (i oczywiście ich regularne stosowanie) ma korzystny wpływ na nasze zdrowie, zapobiegając także chorobie Alzheimera, redukując jednocześnie ryzyko zawału czy udaru mózgu.
Jak przechowywać oleje tłoczone na zimno?
Jak przechowywać oleje tłoczone na zimno? Na pewno należy trzymać je z daleka od promieni słonecznych, w temperaturze pokojowej lub w lodówce. W innym wypadku istnieje ryzyko, że produkt utraci walory prozdrowotne. Pamiętajmy, jednak, że oleje tłoczone na zimno przechowywane w lodówce mogą stać się mętne, co jest zjawiskiem naturalnym, niewpływającym negatywnie na smak czy ich właściwości.
Zapamiętaj!
Naturalne oleje roślinne tłoczone na zimno należy spożyć w czasie 4 tygodni po otwarciu butelki.
Oleje tłoczone na zimno — jak przygotować je samodzielnie?
W celu samodzielnego wytworzenia oleju rzepakowego lub innego rodzaju tłuszczu tłoczonego na zimno rekomendujemy zainwestować w prasy domowe pozwalające cieszyć się zdrowym i aromatycznym olejem opracowanym na bazie wybranych składników m.in.:
orzeszków ziemnych,
nasion słonecznika,
orzeszków pinii,
rzepaku,
nasion migdałów,
orzechów makadamia,
nasion dyni.
Przystępną cenowo opcją jest prasa ślimakowa do tłoczenia oleju na zimno i ciepło Prima Tech. Otrzymany olej nie przekroczy temperatury 40 stopni Celsjusza (jeśli odpowiednio ustawimy urządzenie), będzie zawierał cenne właściwości odżywcze, a dodatkowo okaże się skarbnicą nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Warto również wspomnieć, iż prasy olejowe z naszej firmy posiadają regulację temperatury grzałki, która umożliwia indywidualne dopasowanie temperatury tłoczenia do poszczególnych ziaren.
Tłoczenie olejów na zimno, a własna prasa olejowa — jak to wygląda w praktyce?
Tłoczenie olejów na zimno to dosyć proste zadanie wymagające jedynie wysokiej jakości sprzętu. W Prima Tech specjalizujemy się w dystrybucji pras ślimakowych do tłoczenia oleju od wielu lat, a co za tym idzie — możemy zaoferować bogaty asortyment dopasowany do indywidualnych potrzeb każdego klienta. Sprzedajemy zarówno prasy domowego użytku, jak i bardziej zaawansowany sprzęt przemysłowy.
Oleje tłoczone na zimno prasami Prima Tech — zalety
Oleje tłoczone na zimno prasami Prima Tech wyróżniają się ponadprzeciętnym smakiem, licznymi składnikami odżywczymi, jakościowymi kwasami tłuszczowymi oraz wysoką zawartością tokoferoli hamującymi proces powstawania miażdżycy, obniżającymi dodatkowo krzepliwość krwi, a także zmniejszającymi degradację erytrocytów. Wszystko to na skutek samodzielnego doboru składników oraz niezawodności naszych maszyn.
Rodzaje olejów tłoczonych na zimno i ciepło możliwe do wytworzenia przy użyciu pras Prima Tech — zestawienie
Prasy olejowe Prima Tech pozwalają wytworzyć zarówno oleje tłoczone na zimno, jak i na ciepło. Naszym zdaniem to jedne z najlepszych urządzeń w Polsce pod względem cenowym oraz jakościowym. Klienci, którzy zakupili nasz sprzęt, chwalą jego niezawodność i znakomity smak powstały na skutek tłoczenia. Zatem, jakie są najpopularniejsze rodzaje olejów tłoczonych na zimno i ciepło możliwe do wytworzenia przy użyciu pras Prima Tech? — 5 przykładów!
olej słonecznikowy,
olej rzepakowy,
olej sojowy,
olej orzechowy,
olej kokosowy.
Przemyślany zakup pras olejowych u rzetelnego dystrybutora
Przemyślany zakup pras olejowych u rzetelnego dystrybutora to podstawa. W zależności od Twoich potrzeb możesz wyposażyć się w prasy domowe lub prasy przemysłowe wyróżniające się najwyższą jakością spośród konkurencyjnego sprzętu dystrybuowanego przez inne przedsiębiorstwa. Osobiście polecamy rozejrzeć się za prasami domowymi w granicach 2 000 — 10 000 złotych oraz urządzeniami przemysłowymi w cenie 10 000 — 80 000 zł. Poniżej przedstawiamy najlepsze prasy olejowe Prima Tech pod względem jakości wykonania!
Najlepsze prasy olejowe domowe Prima Tech
dobra prasa olejowa do domu za 2 100 zł,
wydajna domowa prasa ślimakowa za 6 100 zł,
multifunkcjonalna prasa półprzemysłowa do domu za 12 490 zł.
Najlepsze prasy olejowe przemysłowe Prima Tech
tania prasa ślimakowa do tłoczenia oleju za 14 200 zł,
wydajna prasa olejowa przemysłowa do tłoczenia metodą naturalną za 29 000 zł,
funkcjonalna prasa ślimakowa do tłoczenia oleju na zimno za 44 000 zł,
najlepsza prasa ślimakowa do tłoczenia na zimno za 87 000 zł.
Zakup odpowiedniej prasy olejowej dostosowanej do własnych potrzeb to dosyć wymagające zadanie. Jeśli masz problemy z selekcją konkretnych urządzeń, skontaktuj się z naszymi specjalistami pod numerem telefonu +48 663 726 600 (Marta) lub +48 725 699 599 (Kasia). Możesz również napisać do nas maila na adres primatech@op.pl, a także odwiedzić biuro Prima Tech osobiście — znajdujemy się przy ul. Górnej 2A (42-262 Kolonia Poczesna).
Czy warto zainwestować w prasy olejowe umożliwiające samodzielne tłoczenie olejów na zimno?
Tłuszcze odgrywają bardzo ważną rolę w diecie każdego człowieka. Wpływają na jego zdrowie i energię, ponieważ są zróżnicowanym, a także bogatym źródłem składników odżywczych. Samodzielne tłoczenie olejów na zimno jest naszym zdaniem „strzałem w dziesiątkę”, ponieważ w krótkim czasie możemy wytworzyć dowolny olej ze sprawdzonych i w 100% naturalnych składników, którego smak będzie intensywny lub nieco bardziej subtelny (w zależności od ilości dodatków).
Według naszych klientów domowy olej tłoczony przy pomocy prasy do tłoczenia oleju jest znacznie lepszy jakościowo i smakowo od najpopularniejszych olejów kupnych. Wynika to z faktu, iż możemy uzyskać produkt z samodzielnie wyselekcjonowanych wcześniej składników.
Do jakich celów można wykorzystywać oleje tłoczone na zimno? — podsumowanie
Oleje tłoczone na zimno rekomendujemy m.in. do sałatek, sosów winegret, dipów, dressingów oraz różnorodnych potraw (np. pierś z kurczaka podana z ryżem lub makaronem). Ich główną zaletą jest wysoka zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych omega oraz wartości odżywcze zabezpieczające Twój organizm przed wysokim poziomem cholesterolu czy chorobami nowotworowymi. Warto również wspomnieć, iż oleje tłoczone na zimno (OTZ) zaliczamy do żywności funkcjonalnej, ponieważ są one źródłem antyoksydantów (np. tokoferole), dzięki czemu wykazują wysoką aktywność przeciwutleniającą.
FAQ — najczęstsze pytania i odpowiedzi
Poniżej przedstawiamy odpowiedzi na najczęstsze pytania zadawane w tematyce wykorzystania olejów tłoczonych na zimno.
#1 Czy oleje tłoczone na zimno nadają się do smażenia?
Na olejach tłoczonych na zimno nie można smażyć. Warto je natomiast dodać w ostatnim etapie przygotowywania potrawy lub po prostu polać danie olejem, gdy znajduje się już na talerzu. Do przetwarzania w wysokich temperaturach rekomendujemy rafinowany olej rzepakowy ze względu na znaczną ilość średnio-łańcuchowych kwasów tłuszczowych.
#2 Dlaczego oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia?
Oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia, ponieważ wysokie temperatury sprawiają, że tłuszcze ulegają rozpadowi, co powoduje powstawanie toksycznych dla zdrowia związków. W konsekwencji do smażenia należy wybrać przykładowo kokosowy olej rafinowany (charakteryzuje się podatnością na przetwarzanie w wysokich temperaturach).
#3 Jaki olej tłoczony na zimno jest najzdrowszy?
Zdrowe oleje tłoczone na zimno powinny być wykonane z rzepaku, orzechów, konopii oraz pestek śliwek. Z doświadczenia możemy powiedzieć, że tego typu produkty oferują najwyższą wartość odżywczą.
Z tego artykułu dowiedziałeś się:
Czym są oleje tłoczone na zimno?
Jakie właściwości mają oleje tłoczone na zimno?
Dlaczego warto stosować oleje tłoczone na zimno?
Jak przechowywać oleje tłoczone na zimno?
Jak samodzielnie przygotować oleje tłoczone na zimno?
Jakie są zalety wytwarzania olejów tłoczonych na zimno prasami Prima Tech?
Jakie są najlepsze prasy olejowe Prima Tech?
Czy warto zainwestować w prasy olejowe umożliwiające samodzielne tłoczenie olejów na zimno?
Do jakich celów można wykorzystać oleje tłoczone na zimno?
Czy oleje tłoczone na zimno nadają się do smażenia?
Dlaczego oleje tłoczone na zimno nie nadają się do smażenia?
Jaki olej tłoczony na zimno jest najzdrowszy?
Źródła:
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/what-is-cold-pressed-oil-and-why-is-it-considered-good/photostory/80234024.cms
https://indianexpress.com/article/lifestyle/health/cold-pressed-and-regular-oils-know-the-differences-7315131/
https://timesofindia.indiatimes.com/life-style/food-news/what-is-the-difference-between-cold-pressed-and-hot-pressed-oil/photostory/72955572.cms
https://pristineorganics.com/switch-to-cold-pressed-oils/
https://www.thespruceeats.com/cold-pressed-or-expeller-pressed-oil-3377437
https://food.ndtv.com/food-drinks/guide-to-cold-pressed-oils-would-you-replace-them-with-cooking-oils-1772859
https://www.britannica.com/topic/cold-pressed-oil